Σελίδες

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Διακοπή Καπνίσματος με Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Έρευνα συνδέει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με την διακοπή του καπνίσματος


Τα άτομα που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα με τη βοήθεια ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν 50 % μεγαλύτερη πιθανότητα να το καταφέρουν σε σχέση με τους καπνιστές που χρησιμοποιούν άλλα υποκατάστατα νικοτίνης, όπως είναι τα επιθέματα και οι τσίχλες.
Αυτό είναι το πόρισμα μίας μεγάλης έρευνας -από τις μεγαλύτερες πάνω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο- που πραγματοποιήθηκε από το διεθνούς φήμης Αγγλικό Πανεπιστήμιο University College London.  Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Addiction (Εθισμός), τον Μάιο του 2014.
Η έρευνα διήρκεσε από το 2009 εώς το 2014. Κατά την διάρκεια της, οι ερευνητές εξέτασαν 5.863 καπνιστές που προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα, είτε μόνοι τους είτε με την βοήθεια κάποιου ειδικού.
Στην παρουσίαση της μελέτης, οι Βρετανοί επιστήμονες τόνισαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση του καπνίσματος και προφανώς στην μείωση των ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με αυτό.
"Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη βελτίωση της δημόσια υγείας, χάρη στην ευρεία απήχησή τους και στα οφέλη που φαίνεται ότι προσφέρουν στην υγεία σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα", είπε ο Ρόμπερτ Ουέστ, επικεφαλής της έρευνας  και καθηγητής του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο University College London.


Ηλεκτρονικό Τσιγάρο Σύγκριση

Αποτελέσματα της έρευνας

Καταρχάς, να αναφερθεί πως τα ευρήματα της μελέτης συνδυάστηκαν με μία σειρά παραγόντων που επηρεάζουν το ποσοστό επιτυχίας της διακοπής, όπως για παράδειγμα τον βαθμό εξάρτησης στην νικοτίνη, τον αριθμό προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών διακοπής, τον τρόπο διακοπή που διαλέγει ο καπνιστής (π.χ. σταδιακά ή "μαχαίρι").
Βρέθηκε ότι το 20% όσων επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα με την βοήθεια ηλεκτρονικού τσιγάρου κατάφεραν να σταματήσουν τα κανονικά τσιγάρα.
Αντίθετα, μόλις το 10% των ατόμων που χρησιμοποίησαν αυτοκόλλητα ή τσίχλες νικοτίνης κατάφεραν να διακόψουν το τσιγάρο. Τέλος, το ποσοστό για αυτούς που χρησιμοποίησαν μόνο τη δύναμη της θέλησής τους, ήταν 15,4%.
Οι ειδικοί δεν ξέρουν πόσοι από τους ηλεκτρονικούς καπνιστές της έρευνας συνέχισαν τελικά την χρήση ηλεκτρικών τσιγάρων και πόσοι την διέκοψαν.
"Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κρύβει κινδύνους για την υγεία, αλλά από αυτά που ξέρουμε για το συστατικά του ατμού, μπορούμε να πούμε ότι είναι λιγότεροι σε σχέση με το καπνό του κανονικού τσιγάρου", είπε ο Ουέστ.
Ο Ουέστ επίσης πρόσθεσε ότι από την έρευνα προκύπτει πως όσοι ζητούν επαγγελματική βοήθεια από γιατρούς ή από κλινικές διακοπής παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας διακοπής. Για αυτό συνιστά την συμβουλή ειδικού, ανεξάρτητα από το αν ο καπνιστής αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο ή όχι.
Σαν υποσημείωση, αξίζει να αναφερθεί πως την ίδια περίοδο δημοσιεύτηκε μια άλλη μελέτη που έδειξε πως η μετάβαση από συμβατικό σε ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την συμπτωματολογία των καπνιστών με χρόνια άσθμα.  Γενικότερα τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα ευρήματα για τα πλεονεκτήματα των e-cigarettes. Σίγουρα, αν είσαι καπνιστής αξίζει να τα δοκιμάσεις.
Βιβλιογραφία
Brown, J., Beard, E., Kotz, D., Michie, S., & West, R. (2014). Real-world effectiveness of e-cigarettes when used to aid smoking cessation: a cross-sectional population study Addiction DOI: 10.1111/add.12623